Menu Sluiten

Lasersnijden


Lasersnijden

Informatie over lasersnijden:

Lasersnijden is een industriele bewerkingstechniek.

In zijn eenvoudigste vorm gebruikt lasersnijden een laser om materialen te verdampen. Ooit werd lasersnijden alleen gebruikt in de industriele productie, maar nu wordt het gebruikt door hobbyisten en scholen. Het proces is verrassend eenvoudig, en het kan zelfs door amateurs worden uitgevoerd. Kleine bedrijven en scholieren maken ook gebruik van de technologie.

In dit artikel zullen we de basisprincipes van lasersnijden verkennen en hoe het kan worden gebruikt om uw eigen stukken op maat te maken.

Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. Met de scherpe laserstraal kan men een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststoffen, glas, hout en textiel snijden.

Lasersnijden van metaal kan vanaf een vermogen van 100 watt. Voor het snijden van niet-metalen is 12 watt al voldoende.

Behalve voor het lasersnijden worden lasers in de industrie ook voor andere bewerkingen gebruikt. Lasers worden ook gebruikt voor het graveren en lassen van onderdelen en voor oppervlaktebehandelingen zoals harden.

Het basisconcept achter lasersnijden is dat de straal een relatief smal brandpunt heeft. Met andere woorden, het materiaal kan door de straal worden verdampt of gesmolten.

De golflengte van de laser wordt gedeeltelijk bepaald door de dichtheid van het materiaal. Hoe hoger het getal, hoe groter de absorptiesnelheid. In beide gevallen zal de snede nauwkeuriger zijn, aangezien het materiaal niet zal bewegen. De kerf van de straal zal ook smaller zijn, zodat hij door dikker materiaal kan snijden zonder schade te veroorzaken.

Info over lasersnijden

Berichtgeving over Lasersnijden

De snelheid van de laserkop bepaalt hoeveel materiaal er kan worden gesneden. Bij een lage snelheid worden de randen van het materiaal verbrand, terwijl bij een hoge snelheid dikkere materialen met minder kracht worden doorgesneden. Hoewel snijden met hoge snelheid in sommige gevallen kan werken, kan het de gantry verslijten en ongewenste effecten hebben. Een lasersnijder zal meer vermogen nodig hebben voor dikkere materialen.

U zult moeten experimenteren met de verschillende snelheden en instellingen om te bepalen wat het beste is voor uw project.

Het materiaal dat wordt gesneden heeft invloed over hoe goed de laser in staat is het materiaal te snijden. Een dun stuk roestvrij staal, bijvoorbeeld, kan vijf tot vijftien seconden nodig hebben voor de laser om er doorheen te branden. Bovendien zijn lasers in staat om metaal met een hoge sterkte te snijden, wat met conventionele methoden moeilijker is. Ongeacht het materiaal, zijn er verschillende voordelen van het gebruik van een laser voor uw snijwerkzaamheden.

Er zijn veel voordelen aan deze methode boven mechanische middelen. Behalve dat het nauwkeuriger is, is het veel gemakkelijker om werkstukken te hanteren.

Een lasersnijmachine is de snelste manier om een stuk metaal te maken zonder veel afval. In tegenstelling tot traditionele snijmethodes, produceert lasersnijden niet veel afval. Dit is een goede optie voor kleine onderdelen die niet gepolijst hoeven te worden.

Dit proces vereist geen ontbraming. Het laat geen rommel achter. Het is ook veel veiliger omdat er weinig mechanische onderdelen zijn. Met een laser hoeft u zich geen zorgen te maken over schuren na een snede.

Een ander voordeel van lasersnijden is de flexibiliteit.

Het kan verschillende materialen snijden en de energiekosten verminderen. Het kan ook afgeronde, consistente sneden produceren en de kwaliteit van het afgewerkte onderdeel verbeteren. Zonder bijkomende oppervlaktebehandeling is lasersnijden een van de snelste manieren om een blad te snijden, maar de rand van de snede is vaak een beetje gehard. Daarom is het belangrijk om voor een lasersnijopdracht een geschikte methode te kiezen.

Meer info over lasersnijden nu op raytech.be.

Tags

Buislasersnijden Inox | Buislasersnijden Metaal | Buislasersnijden Rvs | Buislasersnijden Staal | Buislasersnijden Titanium | Buislasersnijden | Buizen Op Maat Lasersnijden |